Harjuniityn koulu on noin 920 oppilaan aito yhtenäiskoulu, jossa työskentelee noin 85 opetusalan ammattilaista. Koulu on kasvanut nopeasti pienestä, noin 300 oppilaan alakoulusta nykyisiin mittoihinsa. Tänä aikana johtamisresurssit ja -kulttuuri ovat olleet jatkuvassa murroksessa ja kehitystilassa. Koulun koon ja resurssien vakiintuessa haluttiin selkiyttää johtamisrakennetta ja tiimimallia. Koulua johtaa rehtori, apunaan virka-apulaisrehtori, apulaisjohtaja (syksystä 2023 lähtien) sekä vararehtori. Lisäksi rehtoreiden tukena on ollut johtoryhmä, jonka kokoonpano on vaihdellut vuosien mittaan.

 

 

Tiimiorganisaation muutoksella saavutettiin enemmän kuin tavoiteltiin

 

Tiimiorganisaation muutoksella haluttiin selkeyttää johtamisjärjestelmää, lisätä joustavuutta ja mahdollisuutta vastata uusiin tarpeisiin. Osa vanhoista kehittämistiimeistä olivat hyvinkin pieniä, jolloin henkilöiden vaihtuvuus tai poissaolot vaikeuttivat toimintaa. Pienet tiimit olivat myös melko kuormittuneita, jolloin uusien asioiden saaminen jonkun tiimin työlistalle oli haastavaa. Lopullinen sysäys isomman muutoksen alkuunpanolle oli vuoden 2022 Kunta10-tulokset, jotka osoittivat selkeää pudotusta henkilöstön työhyvinvoinnissa. Harjuniityn koulun silloinen johtoryhmä haki OAJ:n hyvinvointirahastolta tukea hankkeeseensa nimeltä Työstä iloa. 

 

Oli oikeastaan sattumusten summa, että Työstä iloa -hankkeessa lähdettiin isosti panostamaan juuri tiimiorganisaation muutokseen. Hankkeelle nimetty projektikoordinaattori huhuili LinkedIn-verkostolleen työnohjaajia ja julkaisuun kiinnitettiin mm. Schoolday Designerin Katri Lehtovaara. Antoisan puhelinkeskustelun jälkeen Lehtovaara ei päätynyt tekemään tarjousta työnohjauksesta, vaan tiimiorganisaation muutoksesta. 

 

 

Vuodessa ehti tapahtua paljon

 

 

Tiimiorganisaation muutos ja jaetun johtajuuden edistäminen katsottiin yhdeksi tärkeimmistä asioista, joita hankkeen avulla haluttiin edistää. Katri Lehtovaaralla oli vastaavista systeemisistä projekteista kokemusta, joten hänen asiantuntemukseensa oli helppo luottaa. Ilman Lehtovaaran ulkopuolista apua, tiimimallinmuutosprojekti olisi kestänyt huomattavasti kauemmin ja olisi saattanut olla paljon sekavampi. Nyt kehittämisen punainen lanka säilyi ja tahti pysyi sopivan tiiviinä. 

Lehtovaaran vastuulla oli tiimiorganisaatiomuutosprosessin johtaminen, suunnittelu ja toteutus, johtoryhmän valmennukset, tiimikehittäjien valmennukset sekä loppuvaiheessa tiimivetäjien työnohjaukselliset tapaamiset. Tiimiorganisaation vahvistamisen ajateltiin vastaavan hankkeen tavoitteeseen mahdollistaa jaetun johtajuuden malli. 

Syksyn 2023 Lehtovaara valmensi johtoryhmää. Näissä valmennuksissa kirkastettiin Harjuniityn koulun uusi visio ja keskusteltiin paljon tulevasta tiimimallista ja muutoksesta. Lehtovaaran johdolla johtoryhmä eteni systemaattisesti megatrendien kautta kohti konkretiaa. Työtä ohjasi koulun vahva arvopohja. Visio on nyt huomattavasti tarkempi ja laajempi kuin aiempi. Lisäksi johtoryhmä tapasi silloiset kehittämistiimien puheenjohtajat erillisessä tulevaisuustyöpajassa, jossa keskusteltiin tulevasta tiimimuutoksesta ja ideoitiin tulevia tiimejä. 

Katri Lehtovaaran kykyä vahvistaa luottamusta prosessiin tarvittiin erityisesti, kun aikataulupaineiden vuoksi koko projekti oli vaarassa jäädä jumiin. Lehtovaara pehmeän jämäkästi rohkaisi eteenpäin ja työyhteisölle esiteltiin marraskuussa 2023 kaksi erilaista kuvaa, joista toinen oli koostettu johtoryhmän visiotyöskentelyn pohjalta ja toinen kehitystiimien puheenjohtajien tulevaisuustyöpajan tuotoksena. Näitä kuvia työyhteisö sai vapaasti kommentoida ja näin osallistua uusien tiimien muodostamiseen. Isossa muutoksessa on tärkeää saada koko työyhteisö osallistumaan, jotta jokainen voisi tuntea olevansa osa muutosta, ei vain ulkopuolinen tarkkailija.

 

Marraskuussa 2023 avattiin myös ilmoittautuminen Katri Lehtovaaran vetämään tiimikehittäjäkoulutukseen. Koulutuksen tavoitteena oli valmentaa osallistujia tiiminvetäjiksi. Uudet tiimit tulivat olemaan suurempia kuin nykyiset ja jaetun johtajuuden periaatetta hyödyntäen tiiminvetäjillä tuli olemaan myös rooli koulun uudessa johtoryhmässä. Koulutukset alkoivat helmikuussa 2024 ja viimeinen koulutus oli lokakuussa 2024. Tiimikehittäjien lisäksi koulutuksiin osallistui aina joku rehtoreista sekä projektikoordinaattori. Koordinaattorin tehtävä oli koostaa Katri Lehtovaaran koulutusmateriaalien pohjalta Harjuniityn koulun tiimikäsikirja. Tiimikehittäjät yhdessä rehtoreiden kanssa sopivat uuden tiimijaon: viisi teematiimiä. Kymmenestä tiimikehittäjäkoulutukseen osallistuvasta valittiin näiden uusien tiimien tiiminvetäjät. 

Samaan aikaan ison tiimiorganisaatiomuutoksen kanssa johtoryhmä kävi läpi oman muutoksen keväällä 2024. Silloinen johtoryhmä purettiin ja perustettiin reksitiimi, johon kuuluivat rehtori, virka-apulaisrehtori, apulaisjohtaja sekä vararehtori. 

Uudet tiimit lanseerattiin loppukeväästä 2024, jolloin myös henkilökunnalta kysyttiin toiveet siitä, mihin tiimiin he haluaisivat kuulua. Lähes kaikkien ensisijaiset toiveet pystyttiin toteuttamaan. Uusissa tiimeissä olivat mukana opettajien lisäksi myös ohjaajat.

Uudet tiimin aloittivat toimintansa syksyllä 2024. Näin ollen iso muutos saatiin vedettyä läpi hieman alle vuodessa. Tiimiorganisaatiouudistuksen päätöstilaisuus oli marraskuun loppupuolella 2024, jolloin Katri Lehtovaara piti koko työyhteisölle ys-aamun. Tämän jälkeen Lehtovaara piti uudelle johtoryhmälle (reksitiimi+tiiminvetäjät) oman työpajan mm. tiimisopimuksen tärkeydestä ja johtoryhmän roolista nykyisessä mallissa

 

 

Muutoksen vaikutukset

 

 

Alkuperäisen hankesuunnitelman mukaan tiimiorganisaation muutos oli katsottu vaikuttavan vain yhteen tavoitteeseen eli työhyvinvoinnin parantumiseen. Muutos oli kuitenkin kokonaisvaltaisempi ja näin ollen se tuli vaikuttamaan myös kahteen muuhun tavoitteeseen eli yhteisöllisyyteen sekä toi mukanaan vahvistusta olemassa olevaan johtajuuteen

Kunta10 -tulosten perusteella panostus tiimiorganisaation muutoksen todella kannatti! Iso osa tuloksista on parantunut merkittävästi. Työyhteisö on yhteistyökykyisempi (64,7 % >> 81,8 %) ja innovatiivisempi (50,3 % >> 66,7 %). Työyhteisön sosiaalinen pääoma on noussut lähes 14 % -yksikköä (64,7 % >> 78,4%). Eniten nousua on ollut johtamiseen liittyvissä kysymyksissä. Nyt työyhteisö tukee esihenkilötyötä (55,4 % >> 75,9 %) ja esihenkilön toiminta koetaan oikeudenmukaiseksi (66,3 % >> 81,8 %). Lisäksi koetaan, että lähiesihenkilö vahvistaa työntekijöiden kyvykkyyttä (72,1 % >> 83,2 %). 

Uusissa tiimeissä on noin 10-15 jäsentä. Ohjaajien asiantuntijuus on päässyt mukaan koulun kehittämiseen. Projektikäsikirja ohjaa tiimejä toimimaan yhtenäisellä tavalla, jolloin jokainen on osa isompaa kokonaisuutta. Tiimit muodostuvat sekaisin luokanopettajista, aineenopettajista, erityisopettajista ja ohjaajista. Tällöin tulee tutuksi myös sellaisia työkavereita, joihin ei isossa yksikössä välttämättä niin helposti tutustuisi. Tiimeissä pyritään hyödyntämään henkilöstön sellaisia vahvuuksia ja ominaisuuksia, joita välttämättä perusopetustyön arjessa ei pääse hyödyntämään.

Katri on rohkaissut kehittäjäryhmäämme ajattelemaan asioita kokonaan uudella tavalla. Erilaiset työskentelytavat ovat vahvistaneet ja selkiyttäneet niitä rakenteita ja ajatuksia, joita meidän tulisi jatkossa vaalia ja edistää. Uusi tiimirakenne toimii hyvin ja tukee koulumme johtamisrakennetta. Sen aikaansaamisessa Katrin panos on ollut erittäin keskeinen.

Katrin esiintyminen ja asioiden esittäminen on hyvin selkeää ja sujuvaa. Hän kuuntelee huolella ja pystyy mukautumaan ryhmän sen hetkisiin tarpeisiin hyvinkin nopeasti, kuitenkaan unohtamatta kehittämisen punaista lankaa.

Kari Ahonen, Harjuniityn koulun rehtori

Teksti Johanna Korpi, Harjuniityn koulu, hankkeen projektikoordinaattori